Βολος, Μάϊος 2017


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

 

Τα προβλήματα του κλάδου είναι πολλά, και τα βιώνουμε καθημερινά μαζί με τόσα άλλα που βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.  
Και μέσα  σε όλα αυτά έχουμε να αντιμετωπίσουμε και εκείνους που δεν σέβονται την απόφαση τόσο του έκτακτου συνεδρίου του Νοεμβρίου του 2015 όσο και του τελευταίου συνεδρίου των Ιωαννίνων για  κατάργηση του εκτρωματικού άρθρου 48.
Ο σύλλογος του Βόλου στο παρελθόν με παραστάσεις στο υπουργείο αλλά και στο έκτακτο συνέδριο του Νοεμβρίου του 2015 στήριξε και ψήφισε την πρόταση για απόσυρση του άρθρου 48 από το τότε σχέδιο νόμου και υπερ της αντιπρότασης ,στην εμμονή του ΓΓ του ΥΔΔΑΔ κ. Κοσμάτου για εναρμόνιση των κριτηρίων  επιλογής προϊσταμένων διεύθυνσης στις δικαστικές υπηρεσίες με αυτά που ισχύουν για το υπόλοιπο δημόσιο, να μην προχωρήσει το υπουργείο σε καμιά τροποποίηση του κώδικα μας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΟΔΥΕ. Η πρόταση αυτή ψηφίστηκε τότε και από την συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων. Στο συνέδριο των Ιωαννίνων ψηφίσαμε και πάλι αυτή την πρόταση καθώς και την προταση για την περίπτωση που το Υπουργείο επιχειρήσει να στείλει στις δικαστικές υπηρεσίες σχετικά ερωτήματα με αποκλεισμό των υπαλλήλων της ΔΕ κατηγορίας να απέχουν οι αιρετοί εκπρόσωποι μας στα ΥΣ από τις επικείμενες κρίσεις.
 

Συνάδελφοι,συναδέλφισσες
Η θέση και η στάση των μελών του συλλόγου του Βόλου απέναντι στην αξιολόγηση και την επιλογή προϊσταμένων έχει να κάνει με το περιεχόμενο και τους σκοπούς που αυτή υπηρετεί. Δεν είμαστε γενικά ενάντια στην αξιολόγηση, αλλά ενάντια στο συγκεκριμένο περιεχόμενο, στους σκοπούς και τις επιδιώξεις που προωθεί το ταξικό κράτος μέσω της "αξιολόγησης".
 

Δεν συμβιβαστήκαμε ποτέ και, πολύ περισσότερο, δεν επιβραβεύσαμε την τεμπελιά, τη ρεμούλα και την κοπάνα. Ποτέ δε διαμορφώσαμε θέση που να λέει ότι είμαστε ενάντια σε κάθε έλεγχο στα εργασιακά καθήκοντα κάθε υπαλλήλου. Δεν παραγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα απόδοσης στην εργασία κάποιων  υπαλλήλων, όμως γι' αυτά υπάρχει το αντίστοιχο θεσμικό - νομικό πλαίσιο, με το οποίο μπορούν ν' αντιμετωπιστούν. Εμείς θεωρούμε ότι ο δημόσιος υπάλληλος πρέπει να είναι σωστός και αποδοτικός στη δουλειά του. Όμως, άλλο πράγμα είναι αυτό και άλλο η απόδοση αυτή να συνδέεται με την αξιολόγηση, με την περικοπή μισθού και τις απολύσεις. Αλλο πράγμα είναι αυτό και άλλο ο αποκλεισμός  δικαστικού υπαλλήλου κατηγορίας ΔΕ από το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για να κριθεί σε επιτελικές θέσεις. Πρώτοι απ' όλους εμείς επιβραβεύουμε όλους εκείνους τους συναδέλφους οι οποίοι με μόχθο και οικονομικό κόστος συνεχίζουν την απόκτηση γνώσεων με τη φοίτηση τους στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την απόκτηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών.
 

Ειδικότερα δε στην διαδικασία επιλογής προϊσταμένων μας η ιδιαιτερότητα της εργασίας του δικαστικού υπαλλήλου δεν συνάδει με αποκλεισμούς κατηγοριών με  βάση τον τίτλο σπουδών. Τέτοιου είδους αποκλεισμοί αποτελούν μέρος της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής όπως είναι και η "αξιολόγηση" που ισχύει για το υπόλοιπο Δημόσιο. Συνεπώς, η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι ενιαία και να αντιπαλεύει το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Το κυριότερο  συνάδελφοι και συναδέλφισσες είναι ότι δεν δίνεται η δυνατότητα μετά και την κατάταξη μας στο νέο βαθμολόγιο να αξιολογηθούν τα προσόντα ακόμη και των κατά το Υπουργείο εχόντων τα τυπικά προσόντα υποψηφίων και τα οποία σχετίζονται με το κριτήριο της συμβολής στην εργασία τους, της προσωπικότητας και της γενικής συγκρότησης τους. Αυτό και μόνο  θα προσκρούσει στην αρχή της ισότητας εχόντων τα προσόντα κρινομένων, αλλά θα οδηγήσει τους όλους ανεξαιρέτως  τους  συναδέλφους στην δια της δικαστικής οδού δικαίωση τους, όπως έγινε πρόσφατα με την προσφυγή κατά του τρόπου επιλογής προϊσταμένων σχολικών μονάδων και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην γίνουν τελικά οι κρίσεις και να καθυστερήσει η επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων.
 

Στη βάση αυτή και με δεδομένα α) το ΠΔ 39/2012 β) την σε εξέλιξη τροποποίηση του κώδικα μας και γ) την εξαίρεση μας από την αξιολόγηση Βερναρδάκη,

Προτείνω το ΔΣ της ΟΔΥΕ να αποφασίσει την αποχή των εκλεγμένων στο ΥΣ του Αρείου Πάγου από την κρίση αιτήσεων μετά την πρόσκληση του Υπουργείου για υποβολή αιτήσεων για  επιλογή Προϊσταμένων Δ/νσης μέχρι την κατάργηση ή στην χειρότερη περίπτωση, τροποποίηση του άρθρου 48, πάντα με την σύμφωνη γνώμη του ΔΣ της ΟΔΥΕ προκειμένου να διαφυλαχθει η ενότητα των μελών της.

 

Ιωάννα Παπαδημητριου

Πρόεδρος του ΣΔΥ Βόλου